Telegraaf: Vaart achter gokwetgeving

Telegraaf: Vaart achter gokwetgeving

In de Telegraaf van 3 september breekt columnist en oud top hockeyer Jacques Brinkman een lans voor snelle invoering van de wet kansspelen op afstand. Nieuwe gokwetgeving betekend een broodnodige financiële stimulans voor sportbonden.

Brinkman: “Sportbonden zitten krap. Inkomsten van de grootste geldschieter De Lotto nemen met miljoenen per jaar af. Hoe dat op te vangen? De oplossing ligt eigenlijk dichtbij: online kansspelen.Afgelopen weekend was ik aanwezig bij het EK hockey in Londen. Internetgokbedrijf Unibet was titelsponsor van het evenement. Op zich niet uniek; concurrent Bwin was vanaf 2007 zes seizoenen hoofdsponsor van Real Madrid.
Begin dit jaar zou de Nederlandse kansspelwetgeving op de schop gaan, maar dat is uitgesteld tot vermoedelijk 2017. Dat dralen schaadt de sport. De Lotto is niet interessant meer in de ogen van veel voormalige klanten. De sport mist ondertussen steeds meer financiële voeding. Iedereen verwacht wel dat volgend jaar bij de Spelen van Rio 2016 de toptienambitie weer wordt waargemaakt. Dat is uiteindelijk niet vol te houden.Er kan fantastische synergie zijn tussen sport en online kansspelaanbieders. Vergelijkbare voorbeelden zijn er naast het EK in Engeland en Real Madrid in Spanje ook in Denemarken, België en Frankrijk. Kortom, Nederland loopt achter en heeft een inhaalslag te maken.

De huidige wet op de Kansspelen stamt uit 1964 en is hopeloos gedateerd. Wie had überhaupt ooit van internet gehoord? Het nieuwe wetsvoorstel loopt vertraging op, omdat partijen het niet met elkaar eens zijn.Typisch is dat NOC*NSF zelf ook niet zo enthousiast is. Het geluid van de sportkoepel dat regulering van online kansspelen ten koste gaat van de breedtesport die zou niet meer betaalbaar zijn vindt gretig aftrek in Den Haag. Het is echter een onzinargument. Het moet gewoon duidelijk omschreven worden in de wetgeving.De angst voor kansspelverslaving, fraude en criminaliteit gaat een ‘open’ online kansspelmarkt uiteindelijk ook echt niet tegenhouden. De consument laat zich niet leiden door dergelijke argumenten.

Gokken via het internet is officieel niet toegestaan. Toch zijn volgens schattingen op dit moment tussen de 500.000 en een miljoen Nederlanders al goed voor een online gokomzet van 300 miljoen euro. Dat aantal stijgt alleen maar. De noodzaak dient zich dus ook aan dat de politiek, gesteund door NOC*NSF, werk maakt van de wet.

Engeland dient als mooi voorbeeld. Daar is de groei van de online kansspelmarkt hand in hand gegaan met de omzetgroei van de National Lottery, zeg maar ‘onze’ Lotto. Er was geen sprake van kannibalisatie. De belastingafdrachten zijn als gevolg van een hogere loterijomzet gegroeid en daarvan profiteert in Engeland zowel de top- als breedtesport. Beide partijen blijken dus prima naast elkaar te kunnen bestaan.Het kabinet moet eens aan het rekenen slaan. De online kansspelen kunnen via af te dragen belastingen extra geld in het laatje brengen. Ik ben dol op winnen. Dit lijkt me een win-winsituatie optima forma.”

Zie ook:
Noodzaak voor snelle regulering
Wet kansspelen op afstand
Kansspelen en sportPer 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.