Technologie en consumentenbescherming gaan hand in hand

Technologie en consumentenbescherming gaan hand in hand

De Kansspelautoriteit hoopt dat de wet Kansspelen of Afstand zonder verdere vertraging gerealiseerd kan worden. Eerder stelde de toezichthouder dit al in het jaarverslag, Op Stoom & Op Koers. In haar interview met Trouw van 6 mei wijst directeur Marja Appelman wederom op het belang van snelle regulering. “Er wordt steeds meer online gegokt. Het aanbod is wereldwijd. Het illegale gokken in het Nederlands hebben we aardig weggekregen. De gokkers moeten nu willens en wetens naar buitenlandse goksites en daar kunnen wij de consument niet beschermen.”

Ook heeft Appelman oog voor de rol van voortschrijdende ontwikkelingen in technologie. Deze komt niet alleen ten goede aan het product zelf, maar tillen bijvoorbeeld ook identificatieprocessen van klanten naar een hoger plan. Appelman: “Zo zie je dat technologie niet alleen wordt gebruikt om het bereik te vergroten maar ook om de betrouwbaarheid te verbeteren.”

Speel Verantwoord deelt de roep om snelle regulering van de online markt, en pleit voor een veilig, verantwoord en attractief online aanbod in Nederland.

Het interview met Appelman valt in dezelfde week waarin de Europese Commissie haar strategie voor de uniforme Europese digitale interne markt ontvouwt. De digitale wereld van de 21e eeuw schept werkgelegenheid, maar ook ruimte voor innovatie. De uitdagingen van deze tijd vergen echter gecoordineerde actie van de Europese Unie, maar doordat afzondelijke lidstaten deze nu zelf proberen te tackelen blijven de mogelijkheden die de digitale economie biedt onbenut.

Maarten Haijer is Secretaris-Generaal  van EGBA, de European Gambling and Betting Association. Hij zei hierover: “de Europese kansspelindustrie onderschrijft de investeringen die de Europese Commissie doet in een uniforme interne digitale markt volledig. De Europese kansspelindustrie is de meest competitieve in de wereld, en stuwt innovatie, groei en werkgelegenheid. Dit proces wordt alleen maar versterkt door het wegnemen van interne barrieres binnen de Europese Unie. We kijken daarom uit naar concrete wetsvoorstellen die verder vorm zullen geven aan de nu gepresenteerde strategische visie van de Europese Commissie.”