STATEMENT SPEEL VERANTWOORD NAAR AANLEIDING VAN BERICHTGEVING OVER GOKAPPS IN NEDERLANDSE MEDIA

STATEMENT SPEEL VERANTWOORD NAAR AANLEIDING VAN BERICHTGEVING OVER GOKAPPS IN NEDERLANDSE MEDIA

Speel Verantwoord, de brancheorganisatie van online kansspelaanbieders, heeft met verbazing kennisgenomen van de berichtgeving over het voornemen van de Kansspelautoriteit (KSA) om kansspelapps uit de appstores van Apple en Google te verwijderen. Wij hebben nog geen bericht ontvangen waarin deze plannen officieel worden aangekondigd, maar willen alvast benadrukken dat de leden van Speel Verantwoord zich strikt aan de prioriteringscriteria houden en daarover ook in nauw contact staan met de KSA.

Aanbieders van online kansspelen zijn exponenten van de digitale Europese economie en opereren op het open en grenzeloze internet. De leden van Speel Verantwoord zijn betrouwbare aanbieders met licenties in verschillende Europese landen. En daar kunnen Nederlandse spelers hen vinden. Maar onze leden richten zich niet actief op de Nederlandse consument.

Directeur Rutger-Jan Hebben van Speel Verantwoord vindt dat de onduidelijkheid rond de huidige berichtgeving wederom aantoont dat de Nederlandse politiek haast moet maken met regelgeving die beter aansluit bij de digitale tijdsgeest en de wensen van de moderne consument. “Speel Verantwoord pleit voor een snelle maar duurzame regulering die de bescherming van de Nederlandse consument scherp voor ogen houdt. Online kansspelen zijn namelijk niet meer weg te denken uit Nederland. Ruim 1 miljoen Nederlanders spelen online. Maar de huidige regelgeving stamt uit 1964 en houdt vanzelfsprekend geen rekening met de digitalisering van de samenleving en de realiteit van het online tijdperk.”

Volgens Hebben wordt de Nederlandse consument het beste beschermd als de Tweede Kamer het wetsvoorstel dat zij hopelijk deze maand bespreekt snel doorvoert, zodat de online kansspelmarkt in Nederland eindelijk wordt gereguleerd. “Ook de Europese Commissie heeft gelet op de hangende inbreukprocedure geconcludeerd dat de Nederlandse politiek moet opschieten. Nederlandse spelers zijn zeker niet gebaat bij maatregelen die hen naar het zwarte circuit drukken waar zij onbeschermd spelen. De leden van Speel Verantwoord willen dan ook niets liever dan een Nederlandse vergunning aanvragen, maar dat is op dit moment helaas nog niet mogelijk.”Per 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.