Raad van State oordeelt over loterijvergunningen, regulering van online kansspelen stagneert

Raad van State oordeelt over loterijvergunningen, regulering van online kansspelen stagneert

De Kansspelautoriteit moet beter motiveren waarom zij voor het organiseren van lotto’s slechts één vergunning verleent, terwijl zo’n beperking in het aantal vergunningen niet geldt voor het organiseren van goededoelenloterijen. Dit oordeelde de Raad van State op 2 mei 2018. Opvallend is dat de Raad van State deze redenering niet volgt voor sportweddenschappen en instantloterijen. De uitspraak is een gevolg van een procedure die European Gaming and Betting Association (EGBA) voerde omdat haar leden uitgesloten worden van de Nederlandse sportweddenschappenmarkt als gevolg van het monopoliebeleid voor het aanbieden van sportweddenschappen.

De Kansspelautoriteit heeft inmiddels aangegeven nieuwe besluiten te zullen gaan nemen ten aanzien van de lottovergunning met inachtneming van de uitspraak van de Raad van State.

Hoewel de uitspraak niet ingaat op de regulering van de online kansspelmarkt in Nederland, trekt de Raad van State wel enkele conclusies die relevant zijn voor de regulering van de onlinemarkt:

  • […]De doelstellingen van het Nederlandse kansspelbeleid worden nagestreefd door de bestaande vraag naar kansspelen te leiden naar een door de overheid gereguleerd en gecontroleerd aanbod (“kanalisatie”). (paragraaf 10.4)
  • […]Het is daarom uit oogpunt van de doelstellingen van het Nederlandse kansspelbeleid verdedigbaar dat voor speelautomaten geen éénvergunningstelsel is ingevoerd. Een dergelijk stelsel zou immers mogelijk onvoldoende tegemoet komen aan de reeds bestaande vraag naar speelautomaten en de bestaande praktijk, waarbij het risico bestaat dat zich een omvangrijk illegaal aanbod ontwikkelt. (paragraaf 10.6.2.3)

De Raad van State bevestigt hiermee de kernpunten van het wetsvoorstel Kansspelen op afstand (KOA) en het Nederlandse kansspelbeleid. Maximale kanalisatie van de consument naar het gereguleerde aanbod is de meest effectieve wijze om de bescherming van de consument te waarborgen. Als een monopolie op speelautomaten al leidt tot een omvangrijk illegaal aanbod, dan zal een beperking van de vergunningen voor het toekomstige online aanbod zeker grote gevolgen hebben voor de kanalisatie.

Speel Verantwoord blijft onverminderd voorstander van het reguleren van de online kansspelmarkt in Nederland. Het blijft wachten op de politiek die al bijna vier jaar nodig heeft te besluiten over een wetsvoorstel dat de doelstellingen van het Nederlandse kansspelbeleid juist versterkt.Per 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.