Online kansspelen welkome verbreding voor bijdrage aan de Nederlandse sport

Online kansspelen welkome verbreding voor bijdrage aan de Nederlandse sport

Speel Verantwoord heeft kennis genomen van berichten waarin de noodklok wordt geluid vanwege de teruglopende Lotto-inkomsten voor de sport. “Door de trage regulering loopt de sportwereld  €20 miljoen per jaar mis”, zo reageert Rutger-Jan Hebben, directeur van Speel Verantwoord, de brancheorganisatie van Europese gereguleerde online kansspelaanbieders die in aanmerking willen komen voor een vergunning in Nederland.

De wet op de Kansspelen op Afstand treedt naar verwachting pas in 2017 in werking. Speel Verantwoord is een sterk voorstander voor versnelling van de regulering. “Sportbonden zien reikhalzend uit naar vergroting van de Lotto-inkomsten door de fusie met de Staatsloterij, maar ze zien de inkomsten over het hoofd die kunnen worden gerealiseerd door de basis voor bijdragen aan de sport te verbreden met online kansspelen”, aldus Hebben.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie schat het aantal Nederlanders dat al wel eens online een gokje waagt op één miljoen. Dit correspondeert met een bruto speelresultaat van €200 miljoen per jaar, zonder dat de Nederlandse Overheid of economie daarvan profiteert. Bijna de helft van de online kansspelen heeft betrekking op sportwedden. Gereguleerde online kansspelbedrijven dragen in de landen om ons heen rond de 20% van hun omzet in sportwedden bij aan de sport. Dit gebeurt veelal in partnerships met sportfederaties en –clubs, maar ook in samenwerking met mediapartijen en de aankoop van beeldrechten voor live streaming en de ontwikkeling van tal van dataservices die bijdragen aan een grotere sportbeleving.

Een snelle rekensom leert derhalve, dat de Nederlandse sportwereld jaarlijks bijna €20 miljoen aan inkomsten misloopt. De Nederlandse overheid loopt tenminste eenzelfde bedrag mis aan kansspelbelasting, geld dat ook aan de sport besteed zou kunnen worden.

 Per 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.