ONLINE KANSSPELAANBIEDERS ONDERTEKENEN CODE BETROUWBAAR SPEL EN SPONSORING

ONLINE KANSSPELAANBIEDERS ONDERTEKENEN CODE BETROUWBAAR SPEL EN SPONSORING

Aanbieders van online kansspelen zullen de code ondertekenen waarin de spelregels voor sportorganisaties over reclame en sponsoring door kansspelaanbieders zijn vastgelegd. Deze ‘Code betrouwbaar spel en sponsoring’ is vorige week door een coalitie van sportorganisaties (NOC*NSF, KNVB, Eredivisie en Eerste Divisie) openbaar gemaakt.

Speel Verantwoord, de brancheorganisatie van online kansspelaanbieders, onderschrijft en ondersteunt het initiatief. De code voorziet in afspraken tussen sportorganisaties en kansspelaanbieders om integer spel te bevorderen, belangenverstrengeling te vermijden en matchfixing te voorkomen.

Rutger-Jan Hebben, directeur Speel Verantwoord: “Ondertekening van de code is voor ons een vanzelfsprekendheid en sluit aan bij de praktijk in andere landen waar onze leden actief zijn. Positieve sportbeleving valt of staat met een integere sport. Wij waarderen het initiatief van de sportcoalitie dan ook zeer. ”

Door de aanstaande regulering van de online kansspelmarkt en daarmee de sportweddenschappenmarkt zullen vele nieuwe kansspelaanbieders de Nederlandse markt gaan betreden. Dit biedt commerciële en financiële kansen voor de sport in Nederland en een waardevolle impuls voor de sportbeleving. Regulering leidt ook tot volledige transparantie op de Nederlandse sportweddenschappenmarkt. Hierdoor wordt het onaantrekkelijk voor criminelen om sportwedstrijden in Nederland via weddenschappen te beïnvloeden. Regulering draagt daarom bij aan de strijd tegen matchfixing.

Integriteit van sport staat hoog in het vaandel bij de bij Speel Verantwoord aangesloten leden. Zo werken zij in Europa samen binnen ESSA (Sports Betting Integrity) om verdachte wedpatronen te identificeren. Op basis van analyse van transactiegegevens van de wedactiviteiten en de persoonlijke en geografische gegevens van de consumenten werden in 2015 100 verdachte weddenschappen gedetecteerd en doorgegeven aan de betrokken sportbonden.

 Per 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.