Hoge kanalisatie noodzakelijk voor succesvolle regulering

Hoge kanalisatie noodzakelijk voor succesvolle regulering

Het Financieel Dagblad (FD) berichtte op 30 april dat de VVD het kabinet oproept de markt voor gokken via internet grondig onder de loep te nemen alvorens een kansspelbelasting van 29% vast te stellen. De regeringspartij komt daarmee tegemoet aan de waarschuwing van onderzoekers dat Nederlanders massaal in het illegale circuit online blijven gokken bij zo’n hoog tarief. Dat zegt Kamerlid Jeroen van Wijngaarden van de VVD tegen het FD.  Ook wordt gepleit voor een uniform tarief.

Speel Verantwoord is pleit voor zodanige regelgeving en belastingdruk dat de 1 miljoen Nederlanders die nu al online spelen dat straks ook blijven doen. Dit noemen we kanalisatie. De hoeksteen van het Nederlandse kansspelbeleid is consumentenbescherming. Regulering moet dan ook leiden tot een veilig, verantwoord en attractief aanbod. Hoe stringenter de regels en hoe beperkter het spelaanbod hoe lager de kanalisatie. De consument zoekt online de weg van de minste weerstand. Duurt een registratieproces te lang, wordt de consument te veel betutteld, of voldoet het spelaanbod niet aan de wensen van de consument dan is hij een muisklik verwijderd van niet gereguleerd, Aziatisch aanbod waar hij zijn gang kan gaan.

Bij de regulering van online kansspelen elders in Europa is een duidelijk verband aangetoond tussen de hoogte van de kansspelbelasting en de mate van kanalisatie. Hoe hoger de belasting hoe lager de kanalisatie. Het door het kabinet voorgestelde tarief van 20 % kansspelbelasting leidt tot een kanalisatie van 80 %. Ter vergelijking 10% kansspelbelasting leidt tot 95% kanalisatie, 29% kansspelbelasting leidt tot 63% kanalisatie. Met een kanalisatiedoel van 80% wordt geaccepteerd dat nog steeds 20 % van de consumenten in een niet gereguleerd alternatief speelt. Hoezo consumentenbescherming? Verhoging van het belastingtarief leidt tot een verdere verslechtering van de kanalisatie, dit is slecht voor de consumentenbescherming, vermindert de belastinginkomsten en beperkt nieuwe inkomsten voor de sport uit sponsoring en live streaming.

 Per 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.