Europese Commissie blijft educatieprogramma EU Athletes ondersteunen

Europese Commissie blijft educatieprogramma EU Athletes ondersteunen

Het gezamenlijke Europese programma van de sportweddenschappensector om atleten te onderwijzen over integriteit in de sport krijgt een flinke financiële steun in de rug van de Europese Commissie. Het initiatief, dat inmiddels vijf jaar bestaat, ontvangt 488.305 euro. Dit bedrag is voldoende om ook in 2016 en 2017 te blijven voortbestaan.

Het programma van EU Athletes wordt eveneens gesteund door de RGA, EGBA en ESSA, de branche-organisaties van de sportweddenschappensector. In reactie op het besluit van de Commissie verhogen deze organisaties ook hun jaarlijkse bijdrage.

Jean-François Reymond, Secretaris-Generaal van EU Athletes, is blij met het besluit van de Europese Commissie: “Dit is de tweede keer dat de Commissie besluit ons programma met een signifcante bijdrage te ondersteunen. Het is een erkenning van onze succesvolle samenwerking met de wedindustrie. Verder stelt het ons in staat ons onderwijsprogramma te verbeteren, de zichtbaarheid van de #PROtectIntegrity-campagne te versterken en spelers directer te benaderen. Het laat zien dat wij in de frontlinie staan als het gaat om de bescherming van integriteit in Europese sportcompetities.”

EU Athletes gebruikt de bijdrage van de Europese Commissie om een reeks nieuwe en bestaande tools te ontwikkelen waarmee de vijf grondbeginselen van het programma worden gecommuniceerd: ken de regels, wed nooit op je eigen sport, wees voorzichtig met interne informatie, elke vorm van match fixing is een serieuze overtreding en rapporteer alles wat verdacht lijkt. De organisatie wil met name aan de slag met de nieuwe social media campagne: #PROtectIntegrity. Deze campagne is speciaal ontworpen om EU Athletes uit te bouwen richting nieuwe sporten en landen, en richting een groter publiek.

Khalid Ali, Secretaris-Generaal van de ESSA, prijst EU Athletes: “Het programma is wereldleider in zijn soort en kan nu doorgaan met het ontwikkelen van effectieve en innovatieve programma’s die sport en wedmarkten beschermen. Veel onderwijsprojecten die door andere organen worden geïnitieerd, vinden hun basis in de centrale elementen van het EU Athletes programma. Daarmee wordt de impact ervan onderstreept.”

Clive Hawkswood, directeur van de RGA, voegt toe: “Voortzetting van de samenwerking tussen de Europese Commissie, aanbieders van sportweddenschappen en spelersassociaties is cruciaal om de integriteit van de sport in Europa veilig te stellen. Wij zijn daarom zeer gelukkig dat de financiering van het onderwijsprogramma de komende twee jaar volledig door de Commissie en vertegenwoordigers uit de gereguleerde sportweddenschappensector wordt gedragen.”

Maarten Haijer, Secretaris-Generaal van de EGBA, zei: “Het EU Athletes programma zorgt ervoor dat jonge atleten worden onderwezen in de risico’s van matchfixing. De gezamenlijke private en publieke financiering door de Europese sportweddenschappensector en de Europese Commissie betekent dat we het programma de komende twee jaar kunnen voortzetten.”Per 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.