ESSA rapporteert 41 verdachte weddenschappen

ESSA rapporteert 41 verdachte weddenschappen

In het tweede kwartaal van 2016 hebben ESSA en haar leden 41 verdachte wedpatronen gemeld aan sportbonden en toezichthouders voor nader onderzoek. In 34 gevallen gaat het om tenniswedstrijden, 4 voetbalwedstrijden werden als verdacht aangemerkt en bij snooker, handbal en beachvolleybal gin het om elk één verdachte wedstrijd. Vanuit geografisch perspectief, waren er 24 gevallen in Europa, 5 in Azië en Afrika, 3 in Noord-Amerika en Zuid-Amerika en één geval is er geen specifiek land van herkomst vast te stellen. ESSA Q2 2016 integrity report

 

Over ESSA 

Prominente in Europa gereguleerde online en offline aanbieders van sportweddenschappen hebben zich verenigd in ESSA. ESSA vertegenwoordigt de integriteitsbelangen van deze bedrijven, waarvan velen ook aangesloten zijn bij Speel Verantwoord. De rol van ESSA bestaat uit het beschermen van bookmakers, consumenten en sportorganisaties tegen wed-gerelateerde corruptie binnen de sport. De leden van ESSA werken samen om verdachte wedpatronen te identificeren. Dit gebeurt op basis van geavanceerde risicoprotocollen die verdachte wedpatronen helpen te identificeren en toegang bieden tot een verzameling van ervaring en gegevens. Hierbij gaat het onder meer om transactiegegevens van de wedactiviteiten van de consumenten en de persoonlijke en geografische gegevens van de personen die de weddenschappen plaatsen. Deze informatie is niet beschikbaar voor andere waarschuwingssystemen, die zich primair richten op fluctuaties in noteringen zonder dat ze de informatie achter deze bewegingen of de individuen die de weddenschappen plaatsen ook kennen.

Wanneer een verdacht wedpatroon wordt geïdentificeerd informeren ESSA en de individuele aanbieders van sportweddenschappen de betrokken bonden en nationale en internationale (sport)autoriteiten. Jaarlijks investeren de ESSA-leden meer dan € 50 miljoen in compliance, interne systemen om fraude te bestrijden en voorlichting aan sporters.Per 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.