ESSA en IOC versterken samenwerking tijdens Olympische Spelen

ESSA en IOC versterken samenwerking tijdens Olympische Spelen

ESSA, het integriteitsorgaan van de gereguleerde Europese aanbieders van sportweddenschappen, streeft ook tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro naar het beschermen van de sport tegen wedgerelateerde match-fixing. ESSA versterkt daarvoor de samenwerking met het Integrity Betting Intelligence System (IBIS) van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat alle 306 sportevenementen tijdens de Spelen covert.

Het samenwerkingsverband met het IOC is geen primeur voor ESSA. Ook tijdens de Zomerspelen van 2012 in Londen sloegen beide partijen de handen ineen om de integriteit van het grootste sportevent ter wereld te beschermen. ESSA en het IOC hebben het samenwerkingsmodel uit 2012 doorontwikkeld tot een blauwdruk voor alle Olympische events, waaronder de komende Spelen in Rio. Het model uit 2012 wordt bovendien uitgebreid met de aanvullende integriteitsmaatregelen die het IOC in de afgelopen jaren heeft geïntroduceerd zoals het IBIS-systeem en een partnership met Interpol.

Ook ESSA heeft haar slagkracht flink uitgebreid sinds de vorige Zomerspelen in Londen. Het ledenbestand is gegroeid en de organisatie sloot overeenkomsten met toezichthoudende instanties in Frankrijk en Litouwen met als doel om informatie te delen. ESSA had al partnerships met de toezichthouders in het Verenigd Koninkrijk en Gibraltar en op Alderney en Malta. ESSA telt nu de 21 grootste aanbieders van sportweddenschappen onder haar leden, die het alert en reporting systeem van de organisatie met cruciale informatie voeden. ESSA zal deze unieke datastroom inzetten om verdachte wedpatronen te herkennen tijdens de Zomerspelen van Rio (5 tot 21 augustus).

“Sport is geen sport als het oneerlijk verloopt en de uitslag al vooraf bepaald is”, zegt Khalid Ali, secretaris-generaal van ESSA. “Tijdens vorige Olympische Spelen hebben we geen ongewone wedpatronen gezien, maar dat betekent niet dat we zelfvoldaan moeten worden. Match-fixing blijft een groot gevaar voor de sport en de betting sector. ESSA stelt samen met de verantwoordelijke toezichthouders alles in het werk om het IOC te helpen bij het beschermen van het grootste multi-sports event ter wereld tegen de gevaren van sportgerelateerde corruptie.”

“Het delen van informatie met wedkantoren is een belangrijke pijler onder de integriteitsstrategie van het IOC en eveneens een cruciaal onderdeel van het IBIS-systeem. Deze benadering is gebaseerd op partnerships en samenwerking tussen partijen met als gezamenlijke doel om corruptie te bestrijden die de ethiek en waarden van de sport vernietigd. Het IOC verwelkomt de continue betrokkenheid van ESSA en haar leden in deze strijd”, zegt Pâquerette Girard Zappelli, Ethics & Compliance Officer bij het IOC.Per 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.