ESSA detecteert 24 verdachte wedpatronen in Q1 2015

ESSA detecteert 24 verdachte wedpatronen in Q1 2015

In het eerste kwartaal van 2015 zijn er door de bij ESSA aangesloten wedkantoren 49 meldingen gedaan van afwijkende wedpatronen. 24 daarvan zijn aangemerkt als verdacht en zijn gemeld aan de relevante autoriteiten en sportbonden. Dit meldt ESSA is het vandaag verschenen kwartaal rapport. (Download ESSA-AR2015-DEF )

De serieuze in Europa gereguleerde online en offline aanbieders van sportweddenschappen hebben zich verenigd in ESSA. ESSA vertegenwoordigt de integriteitsbelangen van deze bedrijven, waarvan velen ook aangesloten zijn bij Speel Verantwoord.

De rol van ESSA bestaat uit het beschermen van bookmakers, consumenten en sportorganisaties tegen wed-gerelateerde corruptie binnen de sport. De leden van ESSA werken samen om verdachte wedpatronen te identificeren. Dit gebeurt op basis van geavanceerde risicoprotocollen die verdachte wedpatronen helpen te identificeren en toegang bieden tot een omvangrijke verzameling van ervaring en gegevens. Hierbij gaat het onder meer om transactiegegevens van de wedactiviteiten van de consumenten en de persoonlijke en geografische gegevens van de personen die die weddenschappen plaatsen. Deze informatie is niet beschikbaar voor andere waarschuwingssystemen, die zich primair richten op fluctuaties in noteringen zonder dat ze de informatie achter deze bewegingen of de individuen die de weddenschappen plaatsen ook kennen.

Voor de serieuze aanbieders van weddenschappen is bescherming van de integriteit van de sport een topprioriteit. Regulering van online kansspelen is daarbij een wapen in de strijd tegen matchfixing, geen extra risico. Er is een groeiend besef dat er een noodzaak is tot intensievere samenwerking tussen stakeholders en de wedindustrie, gericht op het beschermen van de consument, de sport en de gereguleerde wedmarkt. Daarbij is het belangrijk op te merken dat een oplossing voor het probleem van matchfixing betrekking moet hebben op een breed scala aan thema’s en dat zowel voorlichting van atleten als goed bestuur in de sport cruciaal zijn in de strijd tegen corruptie. Een voorbeeld hiervan is het probleem van achterstallige salarisbetalingen omdat dit een situatie creëert waarbij sporters kwetsbaar zijn voor criminelen.

 

 Per 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.