ESSA detecteert 23 verdachte wedpatronen in Q2 2015

ESSA detecteert 23 verdachte wedpatronen in Q2 2015

In het tweede kwartaal van 2015 zijn er door de bij ESSA aangesloten wedkantoren 73 meldingen gedaan van afwijkende wedpatronen. 23 daarvan zijn aangemerkt als verdacht en zijn gemeld aan de relevante autoriteiten en sportbonden. Dit meldt ESSA is het meest recente Integrity Report, dat eens per kwartaal verschijnt.

De serieuze in Europa gereguleerde online en offline aanbieders van sportweddenschappen hebben zich verenigd in ESSA. ESSA vertegenwoordigt de integriteitsbelangen van deze bedrijven, waarvan velen ook aangesloten zijn bij Speel Verantwoord. De rol van ESSA bestaat uit het beschermen van consumenten, sportorganisaties en bookmakers tegen wed-gerelateerde corruptie binnen de sport. De leden van ESSA werken samen om verdachte wedpatronen te identificeren. Dit gebeurt op basis van geavanceerde risicoprotocollen die verdachte wedpatronen helpen te identificeren en toegang bieden tot een omvangrijke verzameling van ervaring en gegevens. Hierbij gaat het onder meer om transactiegegevens van de wedactiviteiten van de consumenten en de persoonlijke en geografische gegevens van de personen die die weddenschappen plaatsen. Deze informatie is niet beschikbaar voor andere waarschuwingssystemen, die zich primair richten op fluctuaties in noteringen zonder dat ze de informatie achter deze bewegingen of de individuen die de weddenschappen plaatsen ook kennen.

“Er is een aantal schandelen geweest dat veel media-aandacht heeft gekregen”, stelt Mike O’Kane, voorzitter van ESSA. “Deze hebben betrekking op verdenking van match-fixing, met name in Italie en Spanje, maar ook op corruptie in de sport in bredere zin. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan FIFA, dat in de laatste maanden in verband is gebracht met malversaties op niveau van hoger managemenent.”

“Deze twee issues hebben met elkaar te maken, en good governance in de sport is een goede barometer van de algehele mate van integriteit in die sport”, gaat O’Kane verder. “Hoewel we geen stijging hebben gezien in ESSA-alerts tijdens het tweede kwartaal, blijven we zorg houden over het integere verloop van bepaalde sporten. Ik ben ervan overtuigd dat fixers zich zullen blijven richten op sporten met slecht bestuur en matige financiele management. Helaas komt dit regelmatig voor in de sport, en dit zet ons op achterstand in de strijd tegen match-fixers.”

Het Integrity Report Q2 2015 is hier te vinden. Het persbericht van ESSA over dit rapport is hier te vinden.Per 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.