ESSA detecteert 18 verdachte wedpatronen in Q3 2015

ESSA detecteert 18 verdachte wedpatronen in Q3 2015

In het derde kwartaal van 2015 zijn er door de bij ESSA aangesloten wedkantoren 73 meldingen gedaan van afwijkende wedpatronen. 18 daarvan zijn aangemerkt als verdacht en zijn gemeld aan de relevante autoriteiten en sportbonden. Dit meldt ESSA is het meest recente Integrity Report, dat eens per kwartaal verschijnt.

De serieuze in Europa gereguleerde online en offline aanbieders van sportweddenschappen hebben zich verenigd in ESSA. ESSA vertegenwoordigt de integriteitsbelangen van deze bedrijven, waarvan velen ook aangesloten zijn bij Speel Verantwoord. De rol van ESSA bestaat uit het beschermen van consumenten, sportorganisaties en bookmakers tegen wed-gerelateerde corruptie binnen de sport. De leden van ESSA werken samen om verdachte wedpatronen te identificeren. Dit gebeurt op basis van geavanceerde risicoprotocollen die verdachte wedpatronen helpen te identificeren en toegang bieden tot een omvangrijke verzameling van ervaring en gegevens. Hierbij gaat het onder meer om transactiegegevens van de wedactiviteiten van de consumenten en de persoonlijke en geografische gegevens van de personen die die weddenschappen plaatsen. Deze informatie is niet beschikbaar voor andere waarschuwingssystemen, die zich primair richten op fluctuaties in noteringen zonder dat ze de informatie achter deze bewegingen of de individuen die de weddenschappen plaatsen ook kennen.

ESSA-voorzitter Mike O’Kane: “De cijfers laten een voortdurende noodzaak zien om integriteit in de sport te blijven beschermen. Hoewel wij zeer nauw samenwerken met een fors aantal sportbonden en toezichthouders, blijft de noodzaak bestaan om governance in de sport hoger op de politieke agenda te krijgen. Het recent overeengekomen actieplan in het Verenigd Koninkrijk laat zien hoe alle stakeholders kunnen samenwerken aan dit gezamenlijke doel.”

Soortgelijke vraagstukken zullen centraal staan in de discussie rond match-fixing en integriteit in de sport dat zal plaatsvinden tijdens het ESSA event in het Europese Parlement op 14 oktober. ESSA zal dit evenement gebruiken om haar visie uiteen te zetten op de beste manier om de sportwereld en de markt voor sportweddenschappen tegen matchfixing te beschermen en hoe het partnerschap met andere stakeholders kan worden versterkt.

Het ESSA-event wordt voorgezeten door de Britse Europarlementariër Dan Dalton. Sprekers zijn onder meer Professor Ben van Rompuy van het Asser Instituut en vertegenwoordigers van de Britse kansspelcommissie, spelersorganisaties en sportbonden. Szabolcs Horvath sluit het evene-ment af. Hij is lid van het team van Tibor Narvracsics, EU Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport.

Het Integrity Report Q3 2015 is hier te vinden. Het persbericht van ESSA over dit rapport is hier te vinden.Per 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.