ESSA detecteert 100 verdachte sportweddenschappen in 2015

ESSA detecteert 100 verdachte sportweddenschappen in 2015

ESSA, de Europese waakhond voor het opsporen van verdachte wedpatronen, heeft in 2015 in totaal 100 verdachte sportwedstrijden gedetecteerd. Bij deze wedstrijden weken de wedpatronen dusdanig af dat er mogelijk sprake zou kunnen zijn van matchfixing.

In 2015 weden 73 verdachte wedpatronen bij tenniswedstrijden geconstateerd, 19 bij voetbal, 2 bij tafeltennis, 2 bij ijshockey, 2 bij snooker en twee bij hondenraces. Van de verdachte wedstijden vonden er 38 in Europa plaats, 24 in Azië, 16 in Noord-Amerika, 11 in Zuid-Amerika en 9 in Afrika. In Nederland zou het gaan om verdachte wedpatronen rond 2 tenniswedstrijden.

Over ESSA
Prominente in Europa gereguleerde online en offline aanbieders van sportweddenschappen hebben zich verenigd in ESSA. ESSA vertegenwoordigt de integriteitsbelangen van deze bedrijven, waarvan velen ook aangesloten zijn bij Speel Verantwoord. De rol van ESSA bestaat uit het beschermen van bookmakers, consumenten en sportorganisaties tegen wed-gerelateerde corruptie binnen de sport. De leden van ESSA werken samen om verdachte wedpatronen te identificeren. Dit gebeurt op basis van geavanceerde risicoprotocollen die verdachte wedpatronen helpen te identificeren en toegang bieden tot een verzameling van ervaring en gegevens. Hierbij gaat het onder meer om transactiegegevens van de wedactiviteiten van de consumenten en de persoonlijke en geografische gegevens van de personen die de weddenschappen plaatsen. Deze informatie is niet beschikbaar voor andere waarschuwingssystemen, die zich primair richten op fluctuaties in noteringen zonder dat ze de informatie achter deze bewegingen of de individuen die de weddenschappen plaatsen ook kennen.

Wanneer een verdacht wedpatroon wordt geïdentificeerd informeren ESSA en de individuele aanbieders van sportweddenschappen de betrokken bonden en nationale en internationale (sport)autoriteiten.Per 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.