“Een beetje matchfixer doet geen zaken met Europese bookmakers”

“Een beetje matchfixer doet geen zaken met Europese bookmakers”

In de verslaggeving over het proces van Paul R., die wordt verdacht van het fixen van voetbalwedstrijden, komt wederom naar voren dat match-fixing hoofdzakelijk plaatsvindt op de Aziatische wedmarkt. “Een beetje matchfixer doet geen zaken met Europese bookmakers”, zo wordt gesteld in De Volkskrant van 23 april. Criminelen willen onder de radar blijven, en in Europa is dit schier onmogelijk. Door de grote mate van transparantie en de beperkte liquiditeit op de Europese wedmarkt loopt een crimineel een zeer groot risico dat hij tegen de lamp loopt wanneer hij toch probeert zijn strafbare feiten op de Europese wedmarkt te plegen.

Ten eerste hanteren Europese bookmakers, waarvan een aantal is aangesloten bij Speel Verantwoord, uitgebreide procedures voor het identificeren van hun klanten. Deze wedkantoren weten door hun Know Your Customer-processen exact wie er bij hen inzet, waar deze klant woont, waarop wordt ingezet en vanaf welke locatie dit gebeurt. Op de Aziatische wedmarkt is van dergelijke transparantie geen sprake. Er wordt intensief gebruikt gemaakt van tussenpersonen, waardoor de persoon die de weddenschap aanneemt geen idee is wie de klant is die deze weddenschap wil plaatsen.

Ten tweede is de liquiditeit op de Europese wedmarkt slechts een fractie van de liquiditeit op de Aziatische wedmarkt. Concreet betekent dit dat een crimineel op de Aziatische wedmarkt veel eenvoudiger grote inzetten kan plaatsen op de door hem gewenste uitkomst, zonder dat hij hierbij in de gaten loopt. Juist de mogelijkheden om zeer forse bedragen in te zetten, vele malen groter dan in Europa mogelijk is, is een risicofactor.

Eerder stelde ook professor Ben van Rompuy van het Asser Instituut al dat match-fixing voornamelijk plaatsvindt in Azie. Van Rompuy, die in januari zijn onderzoek The Odds of Match-fixing presenteerde, was eerder ook al stellig over waar het risico op match-fixing zich bevindt. “We weten dat het veruit het grootste deel van het criminele geld wordt ingezet in Azie. De beschikbaarheid van online kansspelen in Nederland verandert hier niets aan.”Per 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.