Drie verdachte sportweddenschappen in Nederland

Drie verdachte sportweddenschappen in Nederland

In 2017 zijn er drie verdachte wedpatronen gemeld over Nederlandse sportevenementen. Het gaat hier om een tenniswedstrijd en twee badmintonwedstrijden. Dit blijkt uit het jaarlijkse integriteitsrapport van ESSA, het Europese orgaan waar aanbieders van sportweddenschappen verdachte wedpatronen melden.

266 verdachte wedpatronen

In totaal zijn er in 2017 266 verdachte meldingen gedaan over wedstrijden in 70 verschillende landen. In 2016 werden er 130 meldingen gedaan verspreid over 49 landen. Tennis is wederom koploper met 160 meldingen gevolgd door voetbal met 45 meldingen. Samen zijn deze sporten goed voor 77% van het totaal aantal meldingen. Geografisch gezien komen de meeste meldingen uit Europa (144) gevolgd door Azië (50).

Snelle regulering online kansspelen noodzaak

Regulering van online kansspelen is een wapen in de strijd tegen matchfixing, geen extra risico. Spoedige behandeling van het wetsvoorstel kansspelen op afstand in de Eerste Kamer is dan ook absoluut noodzakelijk. Voor aanbieders van sportweddenschappen is bescherming van de integriteit van de sport een topprioriteit. Er is een groeiend besef dat er een noodzaak is tot intensievere samenwerking tussen stakeholders en de wedindustrie, gericht op het beschermen van de consument, de sport en de gereguleerde wedmarkt. Daarbij is het belangrijk op te merken dat een oplossing voor het probleem van matchfixing betrekking moet hebben op een breed scala aan thema’s en dat zowel voorlichting van atleten als goed bestuur in de sport cruciaal zijn in de strijd tegen corruptie en matchfixing.Per 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.