Aziatische wedmarkt blijft risicofactor

Aziatische wedmarkt blijft risicofactor

In Voetbal International van woensdag 15 april is een interessant interview opgenomen met Karl Dhont. Dhont houdt zich als UEFA-inspecteur bezig met integriteit in sport, en laat zich in het interview uit over een aantal aspecten die te maken hebben met zijn dagelijkse strijd tegen fraude en criminaliteit. “Professionele fixers hebben veel sneller de weg gevonden naar Azie dan wordt aangenomen.” Dhont noemt de Filipijnen als het epicentrum van de Aziatische wedmarkt, en stelt dat een licentie daar “voor een habbekrats” te verkrijgen is.

Dhont wijst op de ondoorzichtige manier waarop Aziatische goksyndicaten werken. “Grote gokkers zoeken een regionale agent met een geheime bankrekening. Die bedient meerdere klanten. Als hij genoeg geld bij elkaar heeft, stapt hij naar een superagent die alleen grote klanten doet. Die gaat weer naar een masteragent die de contacten heeft bij de grote jongens in Azië, zoals SBO Bet en IBC Bet. Op die manier is het geld nauwelijks te traceren.”

Rutger-Jan Hebben, directeur van SpeelVerantwoord, deelt de visie van Dhont op de Aziatische wedmarkt. “We weten dat het overgrote deel van crimineel geld in Azie wordt geplaatst, waar de wedmarkt ondoorzichtig is, anoniem inzetten mogelijk is, en waarmee nauwelijks mogelijkheden tot samenwerking bestaan. Het is zaak de Nederlandse consument die een weddenschap wil plaatsen zo veel mogelijk richting lokaal gereguleerd aanbod te leiden, in een veilige en verantwoorde omgeving.”

Ook om die reden pleit hij voor snelle regulering van online wedden in Nederland. “De Europese wedmarkt is nauwelijks te vergelijken met de Aziatische, en alleen omdat simpele Know Your Customer-processen, zoals wij die hier kennen, in Azie volledig ontbreken. De liquiditeit ligt in Europa een stuk lager, wat betekent dat de maximale inzet een stuk lager ligt. Dit terwijl we weten dat fixers juist bij voorkeur anoniem opereren, op markten met grote liquiditeit. Zo kunnen zij hun criminele activiteiten beter maskeren. Bij in Europa gereguleerde bookmakers, waaronder ook leden van SpeelVerantwoord, is dit niet mogelijk.”

Ook om die reden pleit hij voor snelle regulering van online wedden in Nederland. “Het is zaak de Nederlandse consument die een weddenschap wil plaatsen zo veel mogelijk richting lokaal gereguleerd aanbod te leiden, in een veilige en verantwoorde omgeving.”

 

 Per 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.