10 voorwaarden voor gezonde kansspelmarkt in Nederland

10 voorwaarden voor gezonde kansspelmarkt in Nederland

Op de bijeenkomst van Gaming in Holland, afgelopen woensdag bij de Endemol Studios, gaf directeur Rutger-Jan Hebben van Speel Verantwoord een presentatie waarin hij de 10 voorwaarden voor een gezonde online kansspelmarkt in Nederland uiteenzette. De voorwaarden hebben betrekking op allerlei elementen die van belang zijn bij het realiseren van de beleidsdoelstellingen van het Kabinet, zoals het optimaal beschermen van de consument en het voorkomen van criminaliteit, fraude en verslaving.

10 voorwaarden

De voorwaarden voor een gezonde online gaming markt in Nederland:

1. Besef van het nut en de noodzaak tot regulering: inmiddels neemt al een miljoen Nederlanders regelmatig deel aan online kansspelen, en het is van cruciaal belang om de wetgeving zo snel mogelijk in lijn te laten lopen met deze marktrealiteit anno 2015.

2. Het aanbod moet veilig zijn: consumenten moeten kunnen vertrouwen op een eerlijk spelverloop, met gegarandeerde uitbetalingen van winsten door een betrouwbare aanbieder.

3. Het aanbod moet verantwoord zijn: aanbieders moeten op gebied van verantwoord spel hun verantwoordelijkheid nemen, en zorg dragen voor klanten die gevoelig zijn voor onverantwoord speelgedrag.

4. Het aanbod moet attractief zijn: de in Nederland gereguleerde aanbieders moeten door aantrekkelijk en competitief aanbod de prikkel bij de consument wegnemen om bij ongereguleerde, veelal Aziatische, aanbieders te spelen.

5. Onderdeel hiervan is dat er geen beperkingen in de toegestane spelletjes komen, maar dat sportweddenschappen, casinospellen, poker en bingo allemaal gereguleerd zullen worden.

6. Regulering moet techniek-neutraal zijn, en dus van toepassing zijn ongeacht het gebruikte device (desktop, laptop, telefoon, iPad).

7. De online kansspelindustrie kent snelle en voortdurende innovatie, en regulering moet flexibel zijn zodat er ruimte voor die innovatie blijft bestaan.

8. Hoe hoger de kansspelbelasting, hoe lager de kanalisatie: bij de voorgestelde kansspelbelasting van 20 procent is de kanalisatie na vier jaar slechts 80 procent, waardoor 20 procent van de markt onbeheersbaar blijft. Belastingheffing an sich kan geen doel van regulering zijn.

9. Uitkeringspercentages moeten competitief zijn: vanwege het belang van kanalisatie moeten in Nederland gereguleerde partijen met hun uitkeringspercentages de hoge uitkeringspercentages in Azie benaderen.

10. Handhaving is geen alternatief voor regulering (!): de doelstellingen van het Kabinet moeten bereikt worden door een constructieve en duurzame regulering van kansspelen, en niet door striktere of intensievere handhaving.

 Per 14 augustus 2020 is de Nederlandse brancheorganisatie Stichting Speel Verantwoord (SSV) omgevormd tot de branchevereniging NOGA, de Nederlandse Online Gambling Associatie.

 

As of August 14 2020, Dutch trade body Stichting Speel Verantwoord (SSV) has been transformed into the trade association NOGA, the Dutch Online Gambling Association.